Khamis, Mei 30, 2013

Anugerah Video M - Ride and Slide

Anugerah Video M ('M' singkatan kepada perkataan Muzik atau Malaysia) merupakan satu-satunya anugerah yang pernah ada di negara kita buat masa ini yang mengiktiraf hasil kerja berkaitan penghasilan video-video muzik tanahair. Sementelah dengan perkembangan pesat industri seni ketika itu, yang meperlihatkan penggiat-penggiat seni berlumba-lumba menghasilkan video muzik yang berkualiti dan mencapai standard antarabangsa.

Kewujudan anugerah ini amat bertepatan dengan situasi semasa. Namun akibat kegawatan ekonomi, usaha ini terbantut sehingga kini. Sepanjang pengetahuan kami, anugerah ini hanya mampu dianjurkan sekali sahaja dengan RTM telah dipilih sebagai rakan penyiar. Mungkin disebabkan itu, anugerah ini jarang diperkatakan oleh mereka yang terlibat dalam bidang muzik.

Walaupun hanya pernah diadakan sekali, penganjuran berskala besar ini amat meriah dengan kehadiran para artis samada yang tercalon, membuat persembahan atau sekadar hadir sebagai jemputan. Pada malam gilang gemilang ini, Feminin telah terpilih sebagai salah seorang artis yang diminta untuk membuat persembahan. Mereka telah memilih lagu 'Ride and Slide', lagu Inggeris pertama mereka untuk didendangkan dengan gerak tari yang energetik serta unik.

Mengenakan sepesalinan serba hitam dengan fesyen elegan sofistikated, dimeriahkan lagi dengan penari iringan Dee Boyz, persembahan Feminin amat memukau dan menghiburkan. Ini merupakan julung kali mereka mempersembahkan lagu ini untuk siaran TV. Pada majlis ini, Feminin telah mencalonkan video muzik 'Kini' untuk beberapa kategori. Rezeki tidak memihak kepada mereka kerana tiada satu pun kategori yang mereka menangi. Walau bagaimanapun, bagi kami, tersenarai sebagai calon akhir dalam kategori tertentu sudah cukup membuktikan video muzik yang di hasilkan Feminin berkualiti dan mampu berdiri sama tinggi di persada seni Malaysia.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan