Sabtu, Disember 21, 2013

Gang of Feminin Fan - 068 & 069




Just Feminin is welcoming our new follower as follows:




Congratulation!!! You are Gang of Feminin.

Khamis, Disember 05, 2013

Photos Collection - Poster (Part 2)

Feminin merupakan antara artis yang sering dipilih untuk menjadi penghias poster bagi terbitan majalah-majalah hiburan sekitar tahun 1990an. Selain poster digunakan sebagai pelaris sesebuah terbitan, ia juga sebagai penanda aras tahap populariti artis ketika itu.

Sebelum dunia maya mudah untuk dilayari, poster merupakan antara medium mendekatkan artis dengan peminat mereka. Ketika itu, rata-rata peminat artis khususnya Feminin akan berlumba-lumba mengumpul poster untuk dijadikan buku skrap sebagai tanda sokongan dan kenangan. Berikut kami kongsikan poster-poster Feminin yang mungkin pernah dan masih menjadi koleksi GOFF semua.





 Majalah Media Hiburan : Feminin tampil bersama Nico dengan busana ala Navy ketika di karpet merah AIM yang pertama.
 

Majalah Remaja : Menggayakan koleksi hari raya mereka untuk tahun 1995. Memilih baju kurung Kedah daripada kain lance berwarna terang mengikut tema warna setiap anggota Feminin. Mereka tampak ceria dan amat sesuai digayakan di pagi raya. Hiasan reben berwarna-warni pada rambut menambahkan elemen urban pada penampilan mereka.

Majalah Remaja : Kali ini untuk koleksi hari raya 1994 pula. Gaya lama tetap menjadi pilihan Feminin. Namun bagi menyesuaikan dengan imej mereka, pemilihan material yang menongkah arus dengan warna terang, nafas baru untuk persalinan lama.

Majalah Pesta : Gaya yang tidak dijangka! Tampil dengan jersey baseball menjadikan Feminin nampak segar serta aktif dalam kelainan yang menjadi!

Majalh Pesta : Aksi daring Feminin... walau pun hanya bert-shirt dan berseluar pendek, tatarias dan potongan rambut yang 'up to date', menjadikan penampilan simple ini nampak mahal.

Khamis, November 07, 2013

Malaysia Hari Ini 1997 (Tetamu Jemputan) - Kehadiran


video


Buat julung kalinya Feminin telah diundang sebagai artis jemputan dalam rancangan bual bicara pagi paling berpengaruh di Malaysia, iaitu Malaysia Hari Ini. Ketika ini mereka sedang dalam rangka promosi album 'Kembali' dengan memperkenalkan single pertama album ini... lagu 'Kehadiran'. Selain ditemubual berkenaan album, Feminin turut ditanya mengenai perancangan peribadi masa hadapan mereka sementalah umur masing-masing telah menginjak ke alam dewasa.

Tampil dengan busana ala blaus serba hitam dengan dandanan yang ringkas serta rambut dibiarkan lepas, pemilihan penampilan yang memang kena dengan umur serta bentuk/mood rancangan yang mereka sertai. Di akhir rancangan mereka telah mendendangkan lagu 'Kehadiran' istimewa untuk penonton MHI. Walaupun Feminin sekadar menyanyi secara miming (MHI semasa 1990an masih belum membenarkan tetamu jemputan untuk membuat persembahan secara langsung), impak dan aura persembahan Feminin tetap jitu seterusnya mampu memberi kesan kepada yang menyaksikannya.

Umum mengetahui tidak ramai artis yang mampu menembusi rancangan MHI kerana hanya mereka yang berada dalam kelas tersendiri boleh muncul dalam rancangan ini. Feminin membuktikan yang mereka adalah antara artis yang berada dalam kelompok itu... 

Isnin, Oktober 28, 2013

Feminin Fan Club

Kegemilangan kumpulan Feminin di awal 90an dahulu meninggalkan kesan bukan sedikit kepada dunia hiburan amnya dan para peminat mereka khususnya. Di ketika itu, kelahiran 'fan club' seseorang artis menjadi penanda aras kepada pengaruh yang mereka miliki. Feminin antara nama besar dalam industri turut tidak ketinggalan mewujudkan kelab peminat sebagai platform peminat untuk berkumpul dan mendapatkan info terkini mengenai artis pujaan mereka.

'Feminin Fan Club' telah dilancarkan hampir serentak dengan kelahiran album debut ketiga mereka iaitu album 'Kembali'. Bagi memudahkan para peminat untuk menyertai kelab ini, borang keahlian telah disertakan dalam setiap kaset/CD dengan yuran keahlian sebanyak RM30. Turut disertakan adalah borang untuk peminat yang berminat untuk membeli T-Shirt istimewa Feminin dengan harga RM29.90.



Contoh borang keahlian yang perlu diisi peminat yang berhasrat menyertai 'Feminin Fan Club'.
 
Antara rekabentuk T-Shirt istimewa daripada Feminin untuk dimiliki oleh peminat mereka.


Seperti yang dijangka, sambutan terhadap kelab peminat ini amat memberangsangkan. Banyak aktiviti telah dilaksanakan sebagai tanda penghargaan Feminin kepada penyokong-penyokong mereka. Selain itu, mereka yang menjadi ahli kelab ini turut mendapat keistimewaan berbentuk diskaun sekiranya mereka membeli pakaian serta barang-barang cenderamata di Feminin Butik selain perkhidmatan dandanan di Feminin Salon.

Sepit rambut 'fancy' antara trademark Feminin, turut boleh dimiliki peminat daripada Feminin Butik pada harga istimewa.

Button menarik kumpulan Feminin antara cenderamata yang disediakan oleh Feminin.

Mug istimewa Feminin antara koleksi mesti milik jika anda adalah peminat sejati kumpulan Feminin.


Hubungan peminat dan artis umpama aur dan tebing yang saling melengkapi serta memerlukan antara satu sama lain. Pada era 90an, fan club adalah antara inisiatif berkesan yang boleh diambil untuk merealisasikan keakraban ini. Kewujudan Feminin Fan Club mengukuhkan lagi nama Feminin dan kesannya dapat dilihat sehingga ke hari ini bila mana keutuhan peminat terhadap kumpulan ini terus kekal segar selamanya. 

Rabu, Oktober 09, 2013

Muzik Muzik 1997 Artis Undangan - Kehadiran (Live)


video


Seingat kami ini merupakan satu-satunya persembahan Feminin untuk rancangan Muzik Muzik setelah kelahiran album 'Kembali'. Ketika ini mereka telah diundang sebagai tetamu undangan bersempena kelahiran album baru. Di penghujung rancangan Feminin telah mendendangkan lagu 'Kehadiran' secara langsung dengan begitu sempurna. Sebagai makluman, bermula tahun 1997, Muzik Muzik lebih mengutamakan persembahan secara langsung untuk artis jemputan sebagai cara membuktikan keupayaan seseorang artis untuk menyanyi khususnya apabila terpilih ke separuh akhir nanti.

Pada kali ini Feminin telah memilih pakaian sedondon bewarna biru gelap untuk digayakan. Dress mengikut bentuk badan daripada fabrik satin ini begitu sesuai dan kena dengan mereka yang mula menginjak ke alam dewasa. Busana ini pernah digayakan Feminin semasa mereka menjayakan iklan Lux. Persalinan ini juga menjadi trademark imej untuk album ketiga mereka 

Lagu ini turut dicalonkan dalam carta melalui penayangan video klip sahaja tanpa kehadiran Feminin pada episod yang lain. Namun, kedudukan lagu ini di dalam carta kurang baik menyebabkannya tidak tercalon untuk ke separuh akhir. Walau bagaimanapun, sebagai peminat tegar, persembahan ini sudah cukup memuaskan dengan lontaran suara As yang jelas serta harmoni vokal yang diadun indah menjadikannya sesuatu yang boleh dibanggakan!


Ahad, September 29, 2013

Tribute from Other Artist

Bukan sedikit nama besar Feminin memberi impak khususnya kepada lanskap dunia hiburan Malaysia. Atas sebab itu, lagu-lagu dendangan mereka sering menjadi pilihan untuk disampaikan dalam rancangan-rancangan atau majlis-majlis hiburan tanahair. Mungkin sebagai salah satu bentuk penghargaan industri seni kepada legasi serta fenomena yang pernah ditinggalkan oleh Feminin.

Berikut kami kongsikan antara klip-klip video lagu-lagu malar segar Feminin yang disampaikan oleh artis-artis semasa. Secara peribadi, kami amat berterima kasih untuk segala usaha ini kerana sedikit sebanyak mampu mengimbau saat-saat kegemilangan Feminin suatu masa dahulu. Namun, sehingga kini apa yang dapat kami simpulkan, lagu-lagu Feminin hanya lebih sesuai disampaikan oleh mereka sendiri. Walaupun lagu Feminin agak ringkas terutama dari segi susunan nota lagunya, tetapi mungkin kerana ia dibuat khusus untuk mereka ditambah 'attitude' Feminin yang kena dengan lagu, menjadikan penyanyi-penyanyi lain yang menyampaikan lagu ini kurang sesuai untuk dinikmati.



video

Petikan salah satu persembahan hiburan semasa Anugerah Bintang Popular Berita Harian 2009. Dengan demam KPop yang melanda negara ketika itu, persembahan ini cuba mengenang semula zaman popular MPop di awal 90an dahulu. Feminin sebagai pelopor artis berkumpulan wanita telah dipilih sebagai antara ikonik MPop. Persembahan yang agak sederhana bagi kami... kurang sampai 'roh' MPop...



video

Ini pula persembahan lagu 'Kini' daripada salah seorang  peserta Idola Kecil musim ke-4. Ini antara bukti betapa kuatnya pengaruh yang ditinggalkan oleh Feminin sehingga adik-adik kecil ini mampu menghayati serta menyampaikannya dengan agak baik. Walaupun, mereka belum dilahirkan ketika lagu ini sedang popular, masih banyak yang perlu mereka pelajari, namun satu usaha yang patut dibanggakan... Nice attempt!



video

Ini pula persembahan berkumpulan daripada pelajar-pelajar wanita Akademi  Fantasia musim ke-7. Memilih lagu 'Untukmu' untuk dinyanyikan... rata-rata dari segi melodi serta nyanyian boleh lah diterima namun dari segi persembahan masih terlalu jauh untuk mencapai taraf Feminin.


video

Masih lagi daripada rancangan Akademi Fantasia, kali ini untuk musim ke-8. Peserta bernama Adira telah diberi tugasan untuk mendendangkan lagu 'Kini'. Mungkin ramai yang berpendapat lagu ini kurang sesuai untuk didendangkan dalam rancangan mencari bakat kerana kurang mencabar dari segi vokal, tetapi apa yang lebih utama dan lebih mencabar adalah untuk menyampaikan lagu 'simple' ini dengan lebih berkesan kalau tidak pun menyamai penyanyi asalnya. Itu yang kami lihat peserta ini tidak mampu untuk berikan.

Khamis, September 05, 2013

Kod Gitar Lagu Untukmu





Tajuk Lagu : Untukmu (Khaizky Mix)
Komposer : Norman & Edry KRU
Penulis Lirik : Norman KRU
Album : Feminin Untukmu
Download - UNTUKMU (KHAIZKY MIX)






KOD GITAR LAGU UNTUKMU

Intro

A / Amaj7 / A7 / D /
Dm / A / D / E //


Verse 1

A Amaj7
Angin bayu membawa diriku

A7 D
Sepintas lalu ku terkenangkanmu

Dm A
Memori silam meresap malam

D E
Kenangan bersama tersimpan selamanya


Verse 2

A Amaj7
Walaupun kau pergi jauh dari diri ini

A7 D
Cintaku masih bersemadi di hati

Dm A
Keyakinan kita kan kembali

D E
Menghidupkan semula janji bara cinta


Chorus

A
Kita bersama mengejar mimpi

F#m
Terpisah sementara ku pasti

Dm A
Suatu hari nanti cinta kita bersemi

D E
Kembali menerangi mekar di taman hati

A
Walau pun jauh pandangan mata

F#m
Ku yakin kau kan tetap setia

Dm A
Begitulah ku jua keikhlasan di jiwa

Dm A
Dan cintaku hanyalah... untukmu


Verse 3

A Amaj7
Saban hari diriku menunggu

A7 D
Khabar berita dari mu di sana

Dm A
Gerimis senja kembali reda

D E
Kerinduan di jiwa kau jadi penawar


Verse 4

A Amaj7
Rinduku padamu tak dapat ku terkata

A7 D
Setiap saat waktu bagai terlalu lama

Dm A
Bila kita kembali bersama

D E
Hiduplah semula janji bara cinta


*Ulang Chorus dan sambung dengan solo


Solo

F / G / F / G /
C / Am / Dm / A //


Ending Chorus

B
Kita bersama mengejar mimpi

G#m
Terpisah sementara ku pasti

Em B
Suatu hari nanti cinta kita bersemi

G F#
Kembali menerangi mekar di taman hati

B
Walau pun jauh pandangan mata

G#m
Ku yakin kau kan tetap setia

Em B
Begitulah ku jua keikhlasan di jiwa

Em B
Dan cintaku hanyalah... untukmu...

A / E / B // B / A / E / B // } hingga fade out
untukmuuuu... untukmuuu...

Jumaat, Ogos 23, 2013

Gang of Feminin Fan - 064 - 067



Just Feminin is welcoming our new follower as follows:



Congratulation!!! You are Gang of Feminin.



Rabu, Ogos 14, 2013

Kami Masih Feminin Belum Mahu Bersara

Artikel diambil daripada Media Hiburan



Setelah tiga tahun tidak muncul, kehadiran ketiga-tiga anggota Feminin iaitu As, Yatie dan Watie pada malam Anugerah Bintang Popular agak 'surprise' dikalangan wartawan.

Ini adalah kerana masing-masing lebih senang diam di rumah kalau tiada sebarang program. Menyentuh keadaan mereka yang agak berisi, menurut salah seorang anggotanya, kehidupan mereka bukan macam dulu lagi.

"Saya hanya duduk di rumah sahaja. Sesekali bila dapat tawaran sebagai pengacara baru saya keluar. Saya pernah bekerja tetapi saya rasa susah. Mungkin kerana dah biasa menyanyi," kata As.

Yatie yang kini dalam pengajian Ijazah Sarjana Kewangan di UiTM berkata, kehidupannya yang sarat dengan assignment dan buku menyebabkan badannya tidak seperti dulu lagi. "Dulu masa zaman Feminin, masa banyak diisi dengan show, latihan dan menari. Sekarang hanya duduk dengan buku-buku dan assignment," kata Yatie.

Bagi Watie pula, dia lebih suka membantu pakciknya berniaga. "Saya lebih suka low-profile. Duduk rumah tolong mak," kata Watie.

Namun menurut Feminin, mereka bersedia untuk menguruskan badan sekiranya projek mereka untuk menerbitkan album baru pada tahun hadapan berjalan lancar.

Klik gambar untuk besar dan lihat artikel asal.

Berikut adalah ganbar-gambar lain semasa post event...



Isnin, Julai 29, 2013

Photos Collection - Hari Raya (Part 6)

Sempena musim perayaan tahun ini, kami himpunkan kepelbagaian penampilan Feminin di hari raya. Mungkin boleh dijadikan inspirasi anda dalam memilih gaya untuk lebaran kali ini.

Bagi mereka yang berani mencuba sesuatu yang menongkah arus, gaya ini amat bersesuaian untuk dipilih. Skirt kulit yang dipadankan dengan jubah jarang menjadikan si pemakai tampak sopan tetapi 'rugged'.

Ditambah dengan selendang dan stoking sedondon paras peha, sesuai jika lebaran disambut di kota.

Dengan solekan nipis tanpa sebarang aksesori pasti menjadi tumpuan di pagi raya.

Yang inginkan sentuhan retro, gaya ini boleh dicuba. Baju kurung singkat dengan leher potongan lebar menambah keayuan sipemakai. Menambahkan sedikit elemen kontemporari, pilihan kain dari jenis kulit dipadankan dengan gaya ini.

Menaikkan lagi mood retro, dandanan rambut tocang sanggul menyempurnakan lagi penampilan anda.

Untuk menjadikan gaya retro lebih ceria, pemilihan kain dari warna terang amat bertepatan. Pemakaian selendang menambah seri Syawal anda.

Jika berminat dengan gaya klasik, penampilan Feminin ini boleh dicuba. Baju kebarung dari kain lance warna lembut dipadankan pula dengan kain batik serta selendang, menjadikan pilihan klasik lebih 'classy'. Dandanan rambut 60an melengkapkan lagi penampilan klasik ini.

Mahu tampil ringkas? Blaus pendek warna terang dengan potongan tangan paras siku sesuai untuk mereka yang lincah. Untuk menambahkan elemen ketimuran, kain dari corak batik dipilih. Sepit rambut sebagai aksesori tambahan 'memudakan' lagi gaya raya anda.

Sentuhan Feminin terhadap fesyen baba & nyonya ini boleh dipertimbangkan jika mahu tampil berbeza dari tetamu yang lain. Melengkapkan gaya ini, terompah kayu boleh dipilih... pasti sipemakai menjadi tumpuan tetamu yang hadir.

Rupa moden dan ringkas! Blaus merah paras peha dengan potongan ombak yang dipakai sekali dengan kain hitam dari jenis baldu tepat digaya ketika menghadiri jemputan rumah terbuka korporat. Solekan kusam dengan rambut diikat lepas ke depan mematangkan penampilan Feminin.


Rupa gadis genit ceria jika gaya ini disesuaikan dengan penampilan anda!

Penampilan yang ringkas dengan rambut disanggul satu tepat untuk pemakai yang 'happy go lucky'! Warna terang menyempurnakan lagi misi ini...

Rabu, Julai 17, 2013

Lagi Interpretasi Peminat Untuk Feminin

Sekali lagi kami himpunkan interpretasi GOFF untuk satu-satunya kumpulan wanita yang istimewa dan tersendiri iaitu Feminin. Segalanya diterjemahkan ke dalam gambar-gambar Feminin serta video yang dikirimkan kepada kami, semuanya ikhlas dari sanubari anda sebagai tanda sokongan dan sanjungan kepada satu-satunya 'living legend'... kumpulan Feminin.


Kiriman Fisya Kejora - Fisya telah menaik tarafkan gambar lama Feminin kepada lebih bermutu dan segar untuk ditatapi. Hasilnya, gambar Feminin ketika berambut pendek ini kelihatan amat 'current' dan seiring dengan zaman kini.



Kiriman Fitri Zainal Khaleed - Seperti mana Fisya, Fitri juga telah menaik tarafkan gambar Feminin, cuma bezanya Fitri memilih foto hitam putih, imej ketika album ketiga Feminin. Tidak kira samada berwarna atau tidak, apabila di tangan Feminin hasilnya memang cukup menarik untuk ditatapi. Cukup ketara aura yang mereka miliki dalam gambar kiriman Fitri ini



Kiriman Rain Hamzah - Lain pula interpretasi Rain apabila menggunakan kaedah 'super impose' kepada gambar-gambar Feminin. Rain telah memilih gambar ketika Feminin masih berlima dengan imej ceria semasa di awal kemunculan mereka dahulu. Hasilnya memang lain daripada yang lain! Dengan suntikan eleman teknologi, memberikan hasil yang cukup segar dan kreatif.






Kiriman Fairuz Fee Tauhid - Olahan semula video muzik yang diadaptasikan daripada lagu 'Hanya Sekali' ini memang suatu yang kami tunggu-tunggu. Bagaimana orang muda menilai dan menterjemahkan semula lagu Feminin adalah suatu yang unik dan tersendiri. Pemilihan latar cahaya yang suram menyerlahkan lagi sisi romantik lagu ini.

video


Kiriman Ahmad Yassier - Ini pula video muzik instrumental daripada Ahmad Yassier yang menyampaikan lagu 'Untukmu'. Petikan piano yang sungguh mengasyikkan ini mampu memberi kesan lain kepada lagu malar segar Feminin. Satu pujian kepada atas usaha anda ini.

video


Khamis, Julai 04, 2013

Discography - 14 Lagu Hit Paling Hebat : 20th Feminin




• Tajuk Album : 14 Lagu Hit Paling Hebat : 20th Feminin
• Terbitan : NSR
• Penerbit : NSR
• Tahun Diterbitkan : 2013
• Jumlah Trak : 14 lagu
• Lagu Popular : Untukmu, Kini & Kehadiran
• Jumlah Jualan : Melebihi 5000 unit


Ulasan :

Bersempena dengan ulangtahun penubuhan rasmi kumpulan Feminin, pihak NSR telah mengambil inisiatif meraikannya dengan menerbitkan satu lagi siri album kompilasi yang menghimpunkan lagu-lagu terbaik daripada Feminin. Tiada lagu baru atau rakaman semula yang dilakukan. Memandangkan kompilasi kali ini adalah terbitan NSR, maka pemilihan lagu-lagu lebih banyak diambil daripada album 'Untukmu' dan juga 'Feminin In the House Mega Mix'. Itulah adalah antara perbezaan kompilasi ini berbanding dengan dua siri kompilasi sebelum ini.

Untuk 'cover album', pihak NSR telah memilih foto daripada imej mereka mula-mula muncul di persada seni tanahair. Foto ketika Feminin masih berlima ini dilihat tepat dengan sambutan ulangtahun mereka di samping menjadikan album ini kelihatan segar serta sesuai dengan keadaan semasa. Mungkin faktor hakcipta, hanya lagu-lagu yang biasa didengar daripada album 'Kini' dan 'Kembali' yang diambil. Sedikit unik apabila lagu raya malar segar Feminin turut disenaraikan kali ini. Pada pandangan kami, jika kompilasi ini menghimpunkan 20 lagu (bukan 14 lagu) bersesuaian dengan angka 20 tahun kewujudan Feminin menjadikan kompilasi ini lebih bermakna. Walau bagaimanapun, usaha ini amat kami hargai dan perlu menjadi milik anda sekiranya anda seorang GOFF!

Rabu, Jun 26, 2013

Muzik Muzik 1996 Separuh Akhir - Kini (Live)




video


Ini merupakan penyertaan kali kedua Feminin untuk pertandingan separuh akhir Muzik-Muzik. Pertandingan yang diadakan pada tahun 1996 ini selain menyokong usaha memartabatkan industri seni, ia juga sebagai misi 'balas dendam' mereka khususnya kepada golongan yang meragui kemampuan Feminin untuk menyanyi secara langsung. Semuanya gara-gara kegagalan Feminin ketika di peringkat separuh akhir Muzik-Muzik 1994 ketika menyampaikan lagu 'Untukmu'.

Segala kritikan yang diterima, mereka perbaiki dan usaha itu bukanlah suatu yang sia-sia bila mana mereka berjaya membuktikan kebolehan menyanyi secara langsung. Kali ini mereka mempertaruhkan lagu 'Kini' gubahan sepenuhnya oleh kumpulan KRU. Walaupun tidak mampu untuk melangkah ke peringkat Juara Lagu, namun kejayaan Feminin menyampaikan lagu ini dengan baik sekali beserta gerak tari yang dipermudahkan berbanding tarian asal untuk versi miming sudah dikira memuaskan.

Dengan mengenakan persalinan skirt 'double layer' dengan diiringi Dee Boyz sebagai penari latar, kemunculan Feminin amat elegan sesuai dengan umur mereka ketika itu yang mula menginjak ke alam dewasa. Semasa rakaman rancangan ini, Feminin kekurangan seorang ahli iaitu Watie yang dikhabarkan kurang sihat. Ketiadaan Watie sebagai 'second lead vocal' mengurangkan sedikit kesempurnaan harmoni mereka, dan kami amat yakin sekiranya Feminin tampil berempat persembahan ini pasti akan lebih sempurna. Apa-apa pun satu persembahan yang amat membanggakan semua!

Jumaat, Jun 21, 2013

The Making Of... MTV Untukmu

Lain dari yang lain... itulah yang dapat kami simpulkan untuk entri kali ini. Eksklusif kami kongsikan pada anda dan belum pernah disiarkan kepada umum, rakaman-rakaman yang diambil ketika pembikinan MTV Untukmu. Secara asasnya, ini merupakan pengalaman pertama Feminin menjayakan rakaman MTV. Walaupun tiada pengalaman, namun disebabkan tahap profesionalism mereka yang tinggi, rakaman MTV ini dapat diselesaikan dalam masa yang singkat.

MTV ini menggabungkan nyanyian bersama tarian dan juga lakonan. Keseluruhannya sebanyak tiga set rakaman penuh untuk nyanyian berserta tarian telah dilakukan. Satu di stesen KTMB Kuala Lumpur dan dua di Taman Tasik Perdana (dahulu lebih dikenali sebagai Lake Garden). Rakaman-rakaman tersebut kami sertakan di bawah:

 
video

video

video


Untuk adegan lakonan pula, jalan ceritanya agak ringkas sesuai dengan kehendak lirik lagu di mana mengisahkan pasangan kekasih yang terpaksa berpisah disebabkan urusan peribadi. Saat-saat terakhir bersama, mereka nikmati sebelum si kekasih memulakan perjalanan. Kami himpunkan semuanya melalui sisipan berikut:


video



Secara keseluruhan, MTV ini tidaklah sehebat MTV Kini namun memandangkan ianya merupakan MTV pioner daripada Feminin, pujian harus diberi kerana sebagai artis baru ketika itu, mereka berjaya menghasilkan MTV yang 'cacthy' dan kena dengan 'selera' remaja pada masa itu. Untuk hasil terakhir MTV ini anda boleh lah melihatnya pada entri terdahulu (http://justfeminin.blogspot.com/2011/02/mtv-untukmu-feminin.html)... enjoy wacthing!

Rabu, Jun 05, 2013

Photos Collection - Feminin Production

Feminin merupakan antara artis yang bijak mengurus kerjaya mereka. Dengan dibantu serta dibimbing oleh pengurus mereka yang sangat berwawasan, perjalanan karier Feminin dilihat sangat lancar dan meningkat dari satu peringkat kepada peringkat yang lebih baik. Populariti yang mereka kecapi seharusnya seiring dengan pendapatan yang lumayan. Bagi memastikan segalanya tidak sia-sia, mereka maju selangkah ke hadapan lagi dengan menubuhkan 'Feminin Production', syarikat pengurusan yang menguruskan perjalanan seni mereka.

Sebagai simbolik atas kejayaan yang mereka kecapi, Feminin telah melancarkan syarikat mereka dengan merasmikannya secara gilang-gemilang. Serentak dengan itu juga mereka turut memperkenalkan 'fan club' Feminin untuk mengumpulkan semua peminat mereka bagi melaksanakan segala aktiviti secara bersama dan berkongsi segala kegiatan mereka kepada para peminat dengan lebih dekat lagi.


Dihari yang bersejarah... Feminin merasmikan 'Feminin Production'!

Bergambar kenangan di sekitar pejabat mereka.

Feminin dengan t-shirt khusus untuk peminat mereka yang menyertai fan club Feminin.


Di bawah Feminin Production terdapat beberapa anak syarikat yang dikhususkan untuk menguruskan sesuatu bidang yang selari dengan kegiatan Feminin. Antaranya adalah Feminin Studio yang mengurus perjalanan studio samada untuk digunakan sebagai tempat jamming muzik atau latihan tarian. Feminin Butik mengendalikan fesyen dan gaya Feminin untuk dimiliki oleh peminat mereka. Feminin Salon pula menjalankan operasi salon khusus bagi mereka yang ingin mempunyai gaya rambut dan tatarias ala Feminin. Feminin Records turut diwujudkan untuk mengurus segala hakcipta Feminin dan artis-artis di bawah naungan mereka, Tam dan Dee Boyz merupakan artis-artis yang diuruskan oleh Feminin.


Gaya korporat Feminin ketika menguruskan salon mereka...

Sesekali Feminin akan turun ke pandang memberi khidmat salon eksklusif kepada pelanggan mereka. 


Di sini juga turut ditempatkan pejabat urusan Feminin yang menempatkan bilik pengurus mereka serta bilik perbincangan yang sering digunakan untuk tujuan mesyuarat syarikat atau bersama klien-klien mereka. Di pejabat mereka juga ada disediakan ruangan mini galeri yang menghimpunkan segala pemberian/hadiah peminat serta anugerah/pengiktirafan yang Feminin terima sebagai antara cara penghargaan Feminin. Masih kami ingat, antara ruang pejabat yang menjadi tarikan pengunjung adalah 'wall of fame', kawasan yang dihimpunkan semua poster-poster yang pernah Feminin lakukan.


Sesi perbincangan dan penyusunan jadual seni Feminin sering dilakukan secara bersama dengan pengurus mereka iaitu saudara Edd Radze.

Inilah dia 'Wall of Fame' yang terdapat di pejabat Feminin Production!


Sesungguhnya kewujudan Feminin Production menjadi lambang bahawa artis-artis muda seperti Feminin hadir dengan azam untuk berjaya bukan sekadar meraih galmour malah salah satu cara untuk meneroka dunia perniagaan. Langkah ini amat bertepatan sementalah mereka sering menjadi ikon kepada golongan remaja. Semoga usaha bijak ini menjadi ikutan dan contoh kepada peminat-peminat Feminin.


Bergambar dihadapan pejabat mereka.

Khamis, Mei 30, 2013

Anugerah Video M - Ride and Slide



video


Anugerah Video M ('M' singkatan kepada perkataan Muzik atau Malaysia) merupakan satu-satunya anugerah yang pernah ada di negara kita buat masa ini yang mengiktiraf hasil kerja berkaitan penghasilan video-video muzik tanahair. Sementelah dengan perkembangan pesat industri seni ketika itu, yang meperlihatkan penggiat-penggiat seni berlumba-lumba menghasilkan video muzik yang berkualiti dan mencapai standard antarabangsa.

Kewujudan anugerah ini amat bertepatan dengan situasi semasa. Namun akibat kegawatan ekonomi, usaha ini terbantut sehingga kini. Sepanjang pengetahuan kami, anugerah ini hanya mampu dianjurkan sekali sahaja dengan RTM telah dipilih sebagai rakan penyiar. Mungkin disebabkan itu, anugerah ini jarang diperkatakan oleh mereka yang terlibat dalam bidang muzik.

Walaupun hanya pernah diadakan sekali, penganjuran berskala besar ini amat meriah dengan kehadiran para artis samada yang tercalon, membuat persembahan atau sekadar hadir sebagai jemputan. Pada malam gilang gemilang ini, Feminin telah terpilih sebagai salah seorang artis yang diminta untuk membuat persembahan. Mereka telah memilih lagu 'Ride and Slide', lagu Inggeris pertama mereka untuk didendangkan dengan gerak tari yang energetik serta unik.

Mengenakan sepesalinan serba hitam dengan fesyen elegan sofistikated, dimeriahkan lagi dengan penari iringan Dee Boyz, persembahan Feminin amat memukau dan menghiburkan. Ini merupakan julung kali mereka mempersembahkan lagu ini untuk siaran TV. Pada majlis ini, Feminin telah mencalonkan video muzik 'Kini' untuk beberapa kategori. Rezeki tidak memihak kepada mereka kerana tiada satu pun kategori yang mereka menangi. Walau bagaimanapun, bagi kami, tersenarai sebagai calon akhir dalam kategori tertentu sudah cukup membuktikan video muzik yang di hasilkan Feminin berkualiti dan mampu berdiri sama tinggi di persada seni Malaysia.

Rabu, Mei 08, 2013

Tribute from Versus

Penghargaan daripada penggiat indsutri seni untuk seseorang artis biasanya diberi kepada mereka yang berjaya meninggalkan kesan kepada dunia seni serta memberi hasil kerja yang mampu mencapai taraf malar segar. Dalam kata lain artis itu berjaya menjadi ikonik semasa era mereka atau lebih hebat lagi menjadi legenda. Itulah yang terjadi kepada kumpulan Feminin, walaupun mereka telah lama tidak bergiat aktif dalam bidang hiburan, hampir 15 tahun lamanya, namun lagu-lagu mereka yang mencapai malar segar terus diminati malah diberi tempat yang sepatutnya sehingga kini.

Antara usaha yang sering dilakukan adalah memberi sentuhan serta interpretasi baru dari penggiat seni semasa kepada karya-karya agong kumpulan Feminin. Rancangan Versus terbitan TV9 antara yang sering mengangkat lagu-lagu Feminin sebagai tugasan kepada band-band yang bertanding untuk menterjemahkan lagu-lagu popular Feminin mengikut kaca mata mereka. Hasilnya amat luar biasa dan ada diantaranya di luar jangkauan fikiran kami. Berikut kami kongsikan antara persembahan band yang terlibat dalam menyampaikan lagu Feminin. Perlu ditekankan di sini, bukan semua artis boleh dihargai sebegini kerana hanya yang benar-benar layak akan terus diingati...


video

Band Go Gerila telah mendendangkan lagu 'Untukmu' untuk musim pertama Versus. Lagu yang membawa mesej pencintaan bahagia ini dibawa oleh Feminin dalam mood yang cukup ceria dan menggembirakan. Namun di tangan Go Gerila lagu ini telah diperlahankan dengan suntikan berat percintaan yang amat romantik. Bagi kami usaha ini amat kontra tetapi menjadikan 'Untukmu' kekal relevan dengan sentuhan baru dan segar. 


video

Ini pula persembahan band Kristal dengan lagu 'Rindu' semasa musim kedua Versus. Umum mengetahui lagu ini amat Feminin dan agak sukar untuk dibawa oleh penyanyi lelaki apa lagi oleh sebuah band rock. Kristal menjadikan lagu ini sedikit kasar dan sedikit mengecewakan apabila melodi asal di tukar untuk disesuaikan dengan imej rock mereka. Walau bagaimanapun, kami tetap menghargai usaha me'rock'an lagu 'Rindu' ini...


video

Tidak pernah terbayang sama sekali lagu 'Kini' boleh disampaikan secara dikir barat, tetapi itulah yang telah disampaikan oleh band Manifesto ketika menjayakan Versus musim kedua. Usaha yang amat menjadi dan perlu diberi pujian kerana bagi yang tidak pernah mendengarkan lagu ini versi Feminin mungkin akan mengandaikan ini adalah lagu Manifesto. 'Kini' oleh Feminin yang membawa mesej kekecewaan dalam bercinta dilihat kena sebagai luahan hati seorang wanita. Manakala 'Kini' versi Manifesto pula merupakan sisi luahan hati seorang lelaki. Tahniah Manifesto!!!

Rabu, April 17, 2013

Gang of Feminin Fan - 056 - 063




Just Feminin is welcoming our new follower as follows:


Congratulation!!! You are Gang of Feminin.

Rabu, April 10, 2013

Photos Collection - Various (Part 1)

Jom kita mengimbau kembali sata-saat gemilang Feminin dengan sisipan foto-foto menarik, kiriman rakan-rakan GOFF yang lain. Kami amat menghargai perkongsian ini dan merakamkan setinggi terima kasih kepada semua yang menyumbang.


Hitam dan putih memang antara warna selamat tetapi Feminin menjadikannya lebih 'classy and sexy'. Walaupun hanya bert-shirt putih, setelah dipadankan dengan tatarias dan juga gaya rambut yang berani, ditambah pula aura Feminin yang diketahui umum sebagai pencetus remaja berani... hasilnya memang diluar jangkaan!

Ramai beranggapan hijau antara warna yang agak sukar untuk digayakan, namun di tangan Feminin hasilnya amat luar biasa. Busana pilihan ketika menjadi penghias muka depan terakhir majalah URTV sebelum Feminin menyepi. Dilengkapkan lagi dengan hiasan kepala yang agak unik... hijau menjadi 'high class' digayakan mereka.

Ketika menghadiri majlis ulangtahun Media Hiburan tahun 1994. Feminin tampil ringkas tetapi 'trendy' sesuai dengan gelaran sebagai ikon fesyen yang mereka miliki. Pemilihan warna hitam dan putih menyerlahkan lagi sisi remaja lincah mereka.

Memilih busana 'rain coat' berwarna perak semasa menjadi penghias poster untuk majalah URTV. Berstoking paras lutut dengan rambut ditocang atas menghasilkan penampilan Feminin lain daripada yang lain. Penampilan ini pernah digunakan mereka ketika menjayakan rancangan terbitan bersama RTM-TVRI, cuma yang membezakan ketika itu adalah dandanan rambut yang lebih kreatif.

Satu lagi penampilan Feminin yang menjadi ikutan remaja ketika itu. Blaus longgar berwarna merah yang dipadankan dengan legging hitam amat sesuai dengan gaya remaja lincah yang mereka bawakan. Penampilan semasa mereka menyampaikan lagu 'Rindu' untuk rancangan Hiburan Minggu Ini.

Tatarias hebat yang berjaya merubah rupa Feminin kepada 'China Dolls'. Dengan busana daripada fabrik lace mengikut warna tema setiap anggota Feminin menyerlahkan lagi perwatakan riang gembira mereka.

Feminin dengan imej semasa album 'Kembali' dilancarkan. Imej mereka ketika ini adalah lebih urban kebaratan. Dengan dandanan rambut yang ditocang ala Afrika, Feminin hadir sebagai penghias depan Pancaindera dengan gaya yang lebih segar tetapi matang.

Antara foto-foto awal kehadiran Feminin di persada seni tanahair. Berpakaian tajaan Apple Mints (mereka adalah duta kepada jenama ini), jeans 'bareback maxi' warna terang dengan kasut boot Doc Mart memang antara barang mesti milik dahulu kala.

Foto-foto ini ternyata berjaya 'menyampaikan' 1001 cerita mengenai era kehebatan serta kegemilangan Feminin suatu masa dahulu. Walaupun ianya telah berlalu, namun kesan yang ditinggalkan terus terpahat kukuh dalam lipatan sejarah indah kita semua.