Rabu, Ogos 03, 2011

SOSEH SOSEH : Rindu Feminin

Artikel diambil daripada Harian Metro

KEBELAKANGAN ini ramai daripada remaja tempatan mengilai lagu-lagu didendang–kan penyanyi berkumpulan dari Korea, tidak kira lelaki atau perempuan. Antara nama paling disebut-sebut Wonder Girls dan juga Girl Generation. Ada antara teman SS menyatakan kebangkitan penyanyi berkumpulan wanita popular dari Korea ini tidak ubah seperti kehangatan begitu banyak penyanyi wanita berkumpulan di negara ini pada awal 90-an.
 
Antaranya paling menjadi sebutan dan diingati hingga kini kumpulan Feminin yang mula melonjak namanya menerusi lagu Untukmu.

Kata teman SS lagi, gaya persembahan dan penampilan imej yang ditampilkan Wonder Girls dan juga Girl Generation, pernah dilakukan Feminin. Malah, corak persembahan dengan gerak tari sekata setiap kali menyaksikan penyanyi berkumpulan dari Korea itu beraksi membawa–nya mengimbau kenangan lalu.

Bagaimanapun, katanya, sewaktu kemunculan Feminin dia masih lagi menuntut dan waktu itu hanya mampu membeli kaset walaupun waktu sama ada juga album dihasilkan kumpulan yang dianggotai, As, Yatie, Watie dan Deq Nor dicetak dalam cakera padat. Katanya waktu itu, hendak beli cakera padat tidak berkemampuan.
Apabila diusik kenangan lampau jelas teman SS tadi, dia teringin benar mahu mendapatkan kembali koleksi album yang pernah dihasilkan oleh Feminin kerana sekarang ini pemain kaset sudah tidak wujud.

Pernah juga dia mencuba mencari koleksi himpunan lagu dendangan kumpulan Feminin di kedai, tetapi tidak diperoleh kerana syarikat rakaman tempat Feminin bernaung sebelum ini tidak lagi menghasilkan dan mengedarkan koleksi terbaik atau himpunan lagu dipopularkan kumpulan.

Apabila sesekali lagu dendangan Feminin diputarkan di radio Sinar FM, jelas teman SS itu dapatlah dia melepaskan rindu kepada kumpulan kegemarannya itu. Sebelum ini jika tidak salah SS, lagu dendangan kumpulan Feminin seperti Kini pernah juga mendaki carta himpunan lagu lama yang popular diwujudkan Sinar FM. Bermakna kumpulan ini masih mempunyai pengikutnya kerana ramai yang mengundi mahu mendengar lagu yang dinyanyikan oleh Feminin.

Cadangan SS kepada syarikat rakaman tempat Feminin bernaung dulu, apa kata mereka menghasilkan kompilasi lagu terbaik yang pernah dipopularkan kumpulan berasal dari Kuala Lumpur itu. Ia pasti akan dibeli ramai peminatnya yang rata-rata sudah dewasa dan semakin matang.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan